- Hatırası olan ders akılda kalır
- Bedenen büyüdüğü halde, duygu ve heyecanları bakımından gelişip olgunlaşamayan insanlara psikologlar yetişkin çocuk adını verirler. Yetişkin çocuğun içinde, kendinin de bilmediği, doldurulamayacak bir boşluk vardır. Bu boşluk kişinin davranışlarında kendini belirtir. Kişi mutsuzdur ve mutsuzluğunun kaynağını dışarıda bir "nesne", "olay", ya da "kişi" de bulur. Örneğin, mutsuz olan kişi "bir arabam olsa (nesne), "Avrupa gezisine çıkabilsem" (olay), "Patron beni takdir etse "(kişi)", ne kadar mutlu olurum" diyebilir. Fakat olanaklar ve koşullar el verip arabayı alınca, Avrupa'ya geziye gidince, ya da patron kendini takdir edince mutluluğu uzun sürmez. Bu defa mutsuzluğunun nedeni olarak daha başka nesneler, olaylar ve kişiler bulur.
- ? Yetişkin çocuk başkasına kolay kolay güvenmediği için insanların söylediklerinin onların gerçek duygu ve düşüncelerini yansıttığını kabul etmez. İnsanların art niyetli olduklarını düşünür ve sürekli kuşkuludur. Bu bir savunma mekanizmasıdır. Kişinin çok önemli miktarda psikolojik enerjisini alır. Kalıplanmış kişilerin yaratıcı olmamalarının birçok nedeni arasında psikolojik enerjinin sürekli savunma için harcanması da yer alır.
- ? Tutkunluğu Olan İnsan: Çevremizde en sık görebileceğimiz insan türü değişik tutkunlukları, düşkünlükleri olan insanlardır. Tutkunluk iki kategoriye ayrılabilir: Dış nesnesi olan ve dış nesnesi olmayan tutkunluklar. Sigara düşkünü, içki düşkünü insanların yanı sıra, yiyecek düşkünü insanlar da çevremizde bol miktarda vardır. Bunlar dış nesnesi olan tutkunlara örnektir. Sigara düşkünü günde bir, iki paket sigarayı tüketir; içki düşkünü de her akşam "keyif" için içer. Yiyecek düşkünü yaşamın anlamını yerken bulduğundan sürekli yer. İçki, sigara düşkününden söz edilebildiği gibi, esrar, seks düşkünlüğünden de söz edilebilir. Bu tür tutkunlukların sigara ve içki gibi yine bir nesnesi vardır. Sözünü ettiğimiz tutkunluklar kişinin hem bedensel hem de psikolojik sağlığına zararlı tutkunluklar.
- ? Evlenmeyi düşündüğünüz zaman bunları unutmayın. İç çocuğu gerçekten sağlıklı ve iç ana baba ile dengeli ilişki içinde olan gelişmiş bir insanla evlenebilmek iki kişinin büyük başarılarından biridir.
? İç çocuğu baskı altına alınmış insanların sürekli hüzünlü, asık suratlı, gergin olmalarının nedenlerinden biri budur.
? Sağlıklı bir aile ortamı içinde büyümeyen kişinin iç ana baba ve iç çocuğu arasında bir denge yoktur; kişiliğinde ya iç ana baba, ya da gelişmesi durmuş, normal dışı bir iç çocuk baskın rol oynar. - -Farz edelim ki söylediklerimi dinleyecek yerde, şu anda başka şeylere ilgi göstermeye başladınız. İlk koşul der ki, "Arif öğretmen, konuşmalarımı dinlemiyor." Bu benim için bir gerçektir. Bu yokmuş gibi davranamam. Bu yokmuş gibi davranırsam kişisel bütünlüğüm yok olur. Yani içimden, "Arif bey konuşmalarımı dinlemiyor," derken, dışımda hiç ipucu vermeyeceğim ve sanki siz dinliyormuş gibi konuşmama devam edeceğim. Bu kendi gerçeğime saygı ile ilgili ilk koşula örnek.
- Hepimiz özü sözü doğru insana güveniriz ve onun dediğine inanırız. İki birey arasındaki ilişkide, ailede, şirkette, toplumda özü sözü doğru insan, yani kişisel bütünlük içinde olan insan daha etkilidir. Kişisel bütünlük içinde olmayan insan kendi gücünü yok eder.
- İnsanın kaçamayacağı en büyük otorite kendi vicdanıdır.
- Kişisel bütünlük içinde olmayan insan kendisini sürekli zehirliyor demektir.
- Kişinin kendisiyle ilgili vardığı sonuçlar, kendisiyle ilişkisindeki tutarlılık, onun kendi özdeşim yasasının, "ben kimim" tanımlamasının temelini oluşturur.