Özen Yula Hakkında
Eskişehir'de 1965 yılında dünyaya gelen Özen Yula tiyatro yazarıdır. Yula'nın aynı zamanda öykü, roman, deneme türlerinde yazdığı önemli eserleri vardır. Annesi öğretmen, babası ise bir subay olan Yula, Gaziantep Anadolu Lisesi'nde başladığı lise eğitimine burslu olarak ABD'de Oregon'da West Albany High School'da devam etti. Hacettepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Anabilim Dalı'nda yüksek lisans yaptı. Yaşamına kısa bir süre New York'da devam eden sanatçı Türkiye'de dergi editörlüğü ve reklam yazarlığı da yaptı. Oyunları ve eserleri üniversitelerde çeşitli tezler ve incelemelere konu olan Özen Yula, halen serbest yazarlık yanında tiyatro yönetmenliği de yapmaktadır.Son dönemde kendisiyle yapılan bir ropörtajda oyunlarının farklı ülkelerde yeni prodüksiyonları üzerinde çalıştığını, "Şems!.. Unutma!.." adlı yeni oyununun reji çalışmalarına devam ettiğini ve deneysel bir film projesi olduğunu söylemiştir.
Sanat Yaşamı:
Yazarın ilk yayınlanan eseri 1993 yılında yayınlanan ve bir öykü kitabı olan Öbür Dünya Bilgisi'dir. Yula bugüne kadar pek çok öykü, roman ve oyun yazdı. Eserleri pek çok dile çevrilen ve pek çok ödül alan Özen Yula'nın oyunlarından bazıları Türkiye dışındaki ülkelerde de sergilendi. Yula'dan uluslararası pek çok yazıda bir drama yazarı olarak bahsedilmektedir.
2002'de Ay Tedirginliği adlı oyunuyla Bonn Bienali'nde Türkiye'yi yazar olarak temsil eden sanatçının aynı oyunu Avusturya'da "kontext:europa" festivalinde kapanış oyunu olarak oynandı.
Yakındoğu'da Emanet adlı oyunu 2003 yılında sahnelendi. Bu oyunun dünya prömiyeri Japonya'da Toga Festivali'nde gerçekleşti. Aynı oyun 2004'te Mısır'da Deneysel Oyunlar Festivali'nde, sonra da İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali'nde sahnelendi.
Yine 2004 yılında Gayri Resmi Hurrem adlı oyun Bulgaristan'da okuma tiyatrosu olarak sunuldu. Yazarın en önemli eserlerinden biri olan Gayri Resmi Hürrem 2005 yılında Berlin Tiyatrom Topluluğu tarafından sahneye kondu, son olarak 2008 yılında New York'ta sahnelendi.
Yula, 5 yazarla beraber 2006 yılında "Orient Express" projesinde görev aldı. Schaubühne am Lehniner Platz'da sahnelenen bu oyunun "İstanbul-Sofya" ayağını yazdı.
´´Gözü Kara Alaturka´´ adlı oyun 2007-2008 sezonundan itibaren Bakırköy Belediye Tiyatrosu (BBD) repertuarında seyirciyle buluştu. "İstanbul Beyaz, Rakı Rengârenk/80060" ve "Ay Tedirginliği" adlı oyunları 5.sokak tiyatrosunca sahneledi. "Hayat Devam Ediyor" adlı metin ise İzmit Büyükşehir Belediye Tiyatrosu'nca "Öteki Tiyatro" etkinlikleri dahilinde sergilendi.
Yula, 2007 yılında proje danışmanlığını Can Dündar'ın yaptığı ve Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu (OBKT) eski genel sanat yönetmeni Aydın Üstüntaş adına eleştirmenlere verilmek üzere konulan ödülün seçici kurulunda görev aldı.
Oyunlarının çevrildiği diller İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, Fince, Lehçe, Japonca ve Bulgarca'dır. Oyunlarının bugüne kadar sergilendiği ülkeler arasında Almanya, Avusturya, Hollanda, Japonya, İsveç, KKTC, Mısır ve İngiltere yer almaktadır.
TRT'de yayınlanan "Tiyatro Daima!" programının hem sunuculuğunu hem yapımcılığını gerçekleştiren sanatçı Wiesbaden Tiyatro Bienali'nin Türkiye sorumluluğunu da yürütmektedir. Oyunları Türkiye genelinde farklı tiyatrolarca sahnelenmeye devam eden sanatçının "Gizli aşk bu" isimli romanı 2009 yılında yayınlandı.
Sahip olduğu ödüller:
Afife Tiyatro Ödülleri / Ay Tedirginliği oyunuyla "Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü En Başarılı Oyun Yazarı" (2001)
Milliyet Ödülleri / Arızalı Kalpler adlı kitabındaki "Mazi Taşıyan Trenler" hikâyesiyle Haldun Taner Öykü Ödülü Birinciliği (2001)
Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü / Gayri Resmi Hürrem oyunuyla Tiyatro dalında (2002)
Afife Tiyatro Ödülleri / Gayri Resmi Hürrem adlı oyunuyla "Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü En Başarılı Oyun Yazarı" (2004)
İsmet Küntay Ödülleri / Kırmızı Yorgunları ve Gayri Resmi Hürrem adlı oyunlarıyla En İyi Oyun Yazarı Ödülü (2004)
Tiyatro Ödülleri / Gayri Resmi Hurrem oyunuyla Yılın Yerli Oyun Yazarı Ödülü (2004)