Şayet endüstriyel bunalım dönemleri, -geceyle gündüzün birbirini izlemelerinin kaçınılmazlığıyla- fazla emek üretimi dönemlerini izliyorlarsa, zorunlu bir işssizlikle çaresiz bir yoksulluğu beraberinde getiren amansız iflasları da doğururlar.
Diğer Paul Lafargue Sözleri ve Alıntıları
- "Amerika'da makine, tereyağı yapımından buğday çapalamaya dek, tarımsal üretimin bütün dallarını istila etti. Neden ? Çünkü özgür ve tembel Amerikalı, Fransız köylüsünün sığır gibi hayatındansa bin kez ölmeyi tercih eder. Sağı solu tutulan çiftçileriyle ünlü muzaffer Fransa'mızda son derece zahmetli bir iş olan çiftçilik, Amerika'nın batısında, oturup uyuşuk uyuşuk pipo içerken açık havada geçirilen hoş bir zamandır."
(Syf. 49) - "İşçi sınıfı, kendisine egemen olan ve doğasını değersizleştiren ahlaksızlığı yüreğinden söküp atarak, korkunç gücüyle ayağa kalkarsa, kapitalist sömürü hakkından başka bir şey olmayan 'İnsan Hakları' nı talep etmek için değil, sefalet hakkından başka bir şey olmayan 'Çalışma Hakkı' nı talep etmek için değil, ama günde üç saatten fazla çalışmaktan herkesi men eden tunçtan bir yasa oluşturmak için ayağa kalkarsa, işte o zaman yeryüzü, bu yaşlı dünya, sevinçten ürpererek, içinde yeni bir evrenin sıçradığını hisseder...
Fakat, kapitalist ahlakın çürüttüğü bir proletaryadan böyle mertçe bir kararlılık nasıl beklenebilir ?"
(Syf 59) - Çalışın, çalışın işçiler, toplumsal serveti ve kendi yoksulluğunuzu arttırmak için çalışın. Çalışın ki, daha da yoksullaşarak daha çok çalışmak ve yoksullaşmak için birtakım nedenleriniz olsun. Kapitalist üretimin acımasız yasası budur işte.
- Çalışın, gece gündüz demeden çalışın! Çalışarak yoksulluğunuzu artırırsınız; sizin yoksulluğunuz da, yasa gücüyle sizleri zorla çalıştırmaktan kurtarır bizi. Yasa zoruyla çalışmak çok sıkıntı verir, çok zorlanma gerektirir, çok gürültü patırtıya yol açar. Açlıksa, tam tersine, gürültüsüz, sessiz sürekli bir baskı değildir yalnızca, çalışma ve uğraşın en doğal dürtüsü olarak, en etkili çabalara da yol açar aynı zamanda.
- Çağımız, çalışma yüzyılıdır, diyorlar, aslında acının, yoksulluğun, kokuşmuşluğun yüzyılıdır.
- Tüm bireysel ve toplumsal yoksulluk, çalışma tutkusundan doğmuştur.
- Bay Thiers, İlköğretim Komisyonu'nda (1849) şöyle diyordu: "Papaz sınıfının etkisini alabildiğine güçlendirmek istiyorum. Çünkü, insana 'keyfine bak' diyen felsefeyi değil, ona bu dünyada acı çekmek için bulunduğunu öğreten iyi felsefeyi yayma bakımından güveniyorum papaz sınıfına."
- 'Halklarım ne kadar çok çalışırsa, ahlaksızlık o denli azalır, diye yazmıştı 5 Mayıs 1807'de Napoleon Osterode'da.'
- Çağımızın çalışma yüzyılı olduğu söyleniyor ,aslında acının,sefaletin ve çürümenin yüzyılı
- Örneğin Parisin ve Lyon un kaleleri şehri yabancıya karşı korumak için değil isyan durumunda "iç düşmanı" ezmek için inşa edilmiştir.