UMBERTO ECO, Filozof, PhD, Prof, Tarih-Felsefe, Bo - AlıntıSöz

UMBERTO ECO, Filozof, PhD, Prof, Tarih-Felsefe, Bologna Uni. ITA-1997; ENG-2001, TR-2011, Can Yayın, Çeviri: Kemal Atakay, 104 sf.
http://www.kitabinomurgasi.com/2012/12/umberto-eco-bes-ahlak-yazisi.html

-ENTELEKTÜELLİK DÜRÜSTLÜK, gerçeğin inanılan şeklinin eleştirel olarak, hem de bağlılık ve yoldaşlık dinlemeyecek şekilde, doğrucu Davut misali, ortaya konmasıdır.

-Artık SAVAŞ, çok uluslu kapitalizmin doğası gereği, savaşan cephelerde kalamaz; herkesin cephe gerisi düşmanları ve ortakları vardır. Bilgi teknolojisi hiçbir diktatörün kısıtlayamayacağı boyutta şeffaflığa zorlar. İktidarlar tek merkezli ve tek uluslu değildir; savaş, silah tüccarlarına kar sağlarken, turizm ve ithalat/ihracat sektöründekilerin çoğuna zarar verir.

Ensestin açmazlarını anlamamız ve tabu ilan etmemiz için binlerce yılın geçmesi gerekmiştir; savaşın zararlarını anlamak için bu kadar zamanımız yoktur ve bir an önce tabu ilan edilmelidir. Başka bir çıkar olmadığı görülse bile, savaşın tabu olduğunu söylemek, entelektüel dürüstlüktür. Savaşa taraf olmak, insanlığı daha da alçaklığa çekmektir.

-FAŞİZM, gelenekçi, modernizm ve din karşıtı, entelektüellik ve eleştiriden hazzetmeyen, farklı olana duyulan doğal korkuyu kullanan, ırkçı, düş kırıklığındaki ortasınıflara hitabeden, barışı sevmeyen, sürekli eylemi kutsayan, hiyerarşik yapısından dolayı alttakini hor görmeye dayalı, kitlesel seçkinci, ölümle taçlanan kahramanlık kültürüne sahip, kadını küçümseyen ve bekârlığa/homoseksüelliğe varabilen düzeyde maço tavırlı, birey hakkını küçümseyen, teatral bir lider sözcülüğünde somutlanan, parlamentoyu gereksiz bulan bir ideolojidir.

Günümüzde, faşist ideolojinin TV-internet üzerinde açıkça gösterilmeyen yüzüne dikkat etmeliyiz. Çok az kelimeli, basit gramerli Orwell tarzında dil kullanan faşistler, sivil giysileri içerisinde, demokrasi ve refah toplumunun işlememesi halinde doğacak fırsattan yararlanıp, bilinen giysilerini giymeye hazır şekilde beklemektedirler.

-Bizi tanımlayan ve biçimlendiren, ÖTEKİ'dir, BAŞKALARI'dır. Başkaları olmasa, yani ormana bırakılan bebek olsak, insanlaşamayız. Herkes bize yokmuşuz gibi davransa, çıldırır veya ölürüz.

-Hoşgörüsüzlüğe, başkalarını kabule yönelik, çok küçük yaşlardan başlayan ve sürekli devam eden bir eğitim gereklidir. Avrupa önümüzdeki dönemde bunu gerçekleştirip, ÇOK IRKLI-ÇOK RENKLİ BİR TOPLUM OLMAK ZORUNDADIR. Bu, hoşa gitmese ve çatışmalara neden olsa da gerçekleşecektir.

Diğer Umberto Eco Sözleri ve Alıntıları