Büyük bir isyan patlayacakken Roma halkını toplumla uyumla yaşamaya yeniden davet eden nedir? Felsefi bir nutuk mu? Alakası yok. Bunu yapan, karın ve bedenin diğer organları için uydurulmuş gülünç ve çocukça bir masaldı sadece. Themistocles?in tilki ve kirpi masalı da benzer türde bir etki yaratmıştı. Ayrıca hangi Bilgenin nutku Sertorius?un o hayali geyiği kadar başarılı olabilir ki, şu Spartalının iki köpeği ya da atın kuyruğundaki kılları yolmak hakkında uydurulmuş gülünç fıkra kadar? Minos ve Numa?dan söz etmeme bile gerek yok, her ikisinin de uyduruk masalları şu budala kalabalığı yönetmeyi başardığına göre. İşte o koskoca, güçlü kuvvetli dev ya da halk bu tür zırvalıklarla yola getirildi.
Diğer Desiderius Erasmus Sözleri ve Alıntıları
- Hem felsefe hem ölüm ruhu görünür şeylerin üzerine yükseltirler.
- Geziye çıkan deli, rastladıklarının hepsinin kendisi gibi deli olduğunu sanır.
- Tevratta Süleyman'a ait olduğu söylenen birinci bölümde "Delilerin sayısı sonsuzdur" yazılı. Söylemem gereken şu, birkaçı dışında tüm insanlar bu sonsuz sayının içindedir; bu birkaçının bir yerlerde görüldüğünden de emin değilim.
- Yerinde saçmalamak tatlı bir şeydir.
- Savaş o kadar zalimce bir şeydir ki insan soyundan çok vahşi hayvanlara yakışır.
- (...) tek başına yaşanan haz, haz değildir.
- Bizi mutlu eden, düşünsel eğilimlerimizdir.
- (...) insan doğanın ona koyduğu sınırların dışına taşmak istiyordu.
- (...) kendinden nefret eden bir kişi başka birini sevebilir mi? Kendi kalbi ile barışık olmayan birisinin başkalarıyla iyi geçinmesi mümkün müdür? Kendi kendisinden canı sıkılan, kendinden yorulmuş birisi içinde yaşadığı topluma mutluluk verebilir mi?
- (...) görmek ve duymak şölene katılmaz, zihin dans, kahkaha ve zevkle kendinden geçmezse, midenin enfes yemekler ve etlerle dolması neye yarar?